Bakan Varank: “Türkiye’nin geleceğinin girişimcilikte olduğunu biliyoruz”
Bakan Varank: “Türkiye’nin geleceğinin girişimcilikte olduğunu biliyoruz”
“21 yıldır Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sıfırdan kurduk”
TechIN Bursa girişimcilik merkezi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıldı.
BURSA – BEBKA’nın desteğiyle hizmete açılan TechIN Bursa girişimcilik merkezi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıldı. Açılışta konuşan Bakan Varank, “21 yıldır Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sıfırdan kurduk” dedi.
Türkiye’nin geleceğinin girişimcilikte olduğunu belirten Varank, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak girişimciliğin hamisi olan bir bakanlığız. Hem geleneksel girişimciliğe hem de teknoloji tabanlı girişimciliğe çok farklı destekler veriyoruz. Hem finansman sağlıyoruz. TÜBİTAK, KOSGEB, kalkınma ajansları ile mentorluk ve mentorluk.Girişimci gençlerimizi farklı programların devreye alınmasıyla destekliyoruz.Ayrıca Teknoparklarımızda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizde KOSGEB’e bağlı TEKMER’lerimiz ile de isteyen işletmelere mekansal altyapı kazandırıyoruz. fikirlerini Türkiye’de özellikle girişimci gençlere ticarileştirmek için Teknoparklar ve TEKMER’ler vergilendirme açısından önemli avantajlara sahip.Ayrıca Teknoparklarımız ve TEKMER’lerimizde genç girişimcilerimize mentorluktan iş geliştirmeye ihtiyaç duydukları alanlarda gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Aynı zamanda 2 Teknoparkımız da tamamen dolu genç girişimcilere ofis vermek ve misafir etmek anlamında bu güzel girişimi hayata geçirdiler. şimdi de genç girişimci arkadaşlarımızı burada ağırlıyorlar. 21 yıldır Türkiye’deki Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sıfırdan inşa ettik. Bunu söylediğimizde zaman zaman itiraz edenler oluyor ama bir resim anlatabilirsek arkadaşlarımız ne kadar doğru olduğunu görebilirler. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye’de sadece iki Teknopark vardı. ve Türkiye genelindeki bu 2 Teknoparkta sadece 680 kişi çalışıyordu. Şu anda Türkiye genelinde 98 Teknopark bulunmakta ve Teknopark’ta 9.000’e yakın firma ve 90.000 araştırmacı faaliyetlerini sürdürmektedir. 2 Teknoparktan 98 Teknoparka, 680 araştırmacıdan 90 bin araştırmacıya.
“Son haftalara baksak bile neler başardığımızı görebiliriz”
2002 yılında ülkemizde tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge çalışanı 39-40 bin düzeyindeyken, şu anda Türkiye genelinde 222 bin tam zamanlı Ar-Ge yapan çalışan var. Bunlar çok büyük rakamlar ve Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımlar sayesinde Türkiye’nin katma maliyetli üretimde çok hızlı ilerlediğini görüyoruz. Son birkaç haftaya baktığımızda bile neler başardığımızı görebiliriz. Türkiye’nin arabası şu anda yollarda. Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri Togg bünyesinde. TCG Anadolu’yu donanmamıza teslim ettik. Türkiye’nin metre altı çözünürlüklü ilk yerli ve milli uydusu İmece’yi uzaya fırlattık. Bugün TUSAŞ’ın geliştirdiği ATAK-2 helikopteri uçtu, Hürjet’imiz havalandı, Gökbey helikopterimiz Ankara’dan İstanbul’a uçtu. Gökbey helikopterini kendi yerli ve milli motorumuz TS1400 ile uçurduk. Eskişehir 5 bin elektrikli ana limitli lokomotifimizi raylara oturttuk, hepsi son 3 haftada gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ve tamamı yüksek teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonla elde edilmiş.
“Alnın teri değil, aklın teri”
Özellikle gençlerimize yatırım yapmamız gerekiyor. Gençlerimizin yeteneklerine güveniyoruz ve arkadaşlarımızla bir toplantıya geldik. Oyun geliştiricilerinden platform tasarımcılarına kadar genç arkadaşlarımız şirketlerini kurdular, çalışmalarını geliştirdiler ve pazarladılar ve bu süreçte ihracat yapabileceklerine inanıyorum. 5-6 ay önce Hacettepe Teknopark’a gittik ve sizler gibi 9 genç arkadaşımızın kurduğu bir oyun firmasını ziyaret ettik. O genç arkadaşımız geliştirdiği tek oyunu 200 milyon dolara Amerika’ya sattı. Gerçekten de dayanılmaz bir ek maliyet. Alın teri değil, gönül teridir. Arkadaşımıza sordum oyunu sattın ama amerikan şirketi nasıl yönetsin? Sayın Bakanım aslında çok uygun değiller ama değerli de değil biz yeni oyunumuzu yazmaya başladık bile dedik. Ancak Sayın Bakanım oyunumuzu 200 milyon dolara sattık, bu yıl 200 milyon liradan fazla vergi ödeyeceğiz, ben daha birkaç yıllık bir şirketim ve Ankara’da vergi rekortmenleri arasında yer alacağımı ekledi. Genç arkadaşlarımızın 3-5 yılda sıfırdan kurup geliştirdikleri bir şirket, onlarca yıldır faaliyet gösteren, onlarca yıldır faaliyet gösteren şirketlerin önüne geçebilir. Türkiye’nin geleceğinin girişimcilikte olduğunu biliyoruz, genç arkadaşlarımızın yeteneklerinin olduğunu biliyoruz ve bu nedenle genç arkadaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. 2018 yılında TEKNOFEST’e başladığımızda 20 bin genç TEKNOFEST’teki teknoloji yarışlarında yarışmacı olmak için başvurdu. Bu yıl 41 farklı kategoride düzenlediğimiz yarışmalardan bazıları gerçekten yüksek mühendislik gerektiriyor. Çok detaylı ve gerçekten özverili bir çalışma gerektiriyor. TEKNOFEST yarışlarına bu yıl Hyperloop yarışından çip tasarım yarışmasına 41 farklı kategoride 300 bini aşkın grup ve 1 milyon yarışmacı başvurdu. Dünyada olağanüstü sayıda 1 milyon genci dahil edebileceğimiz başka bir ırk yok. Gençlere yatırım yaparak, TEKNOFEST kuşağına yatırım yaparak Ar-Ge inovasyon ekosistemine yatırım yaparak bunu nasıl başardık ve buna inanıyoruz. Kardeşleriniz olarak tek bir misyonumuz var: Önünüzü açmak, size bu imkanları sağlamak. Türk asrını kuracak olan siz değerli genç arkadaşlarımızsınız. Yol arkadaşınız olmaya devam edeceğiz” dedi.