Blinken ve Fidan Gazze’ye insani yardım konusunu görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze gündemini konu alan bölge turu kapsamında Ankara’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelirken, görüşmelerin ardından her iki tarafın da verdiği açıklamalara ve bilgilere göre görüşmeler olumlu geçti.
Blinken’in Ankara ziyareti, özel ve heyetler arası görüşmelerle birlikte toplam 2,5 saat sürdü. Toplantıların ardından ortak basın toplantısı yapılmadı.
Blinken havalimanında açıklama yaptı
Reuters Habere göre Blinken, Ankara’dan ayrılmadan önce havalimanında yaptığı kısa açıklamada, Fidan’la “iyi, uzun ve verimli bir görüşme” yaptığını söyledi. Fidan’la insani yardım konusunu ve çatışmaların bölgeye yayılmasının önlenmesine yönelik çalışmaları görüştüklerini söyleyen Blinken, önümüzdeki günlerde insani yardımların ciddi oranda artacağının görüleceğini kaydetti.
Aynı habere göre Blinken, rehinelerin serbest bırakılmasında diğer NATO ülkelerinin de “önemli rol oynayabileceğini” söyledi.
Bu arada Blinken’in havaalanındaki açıklamaları Erişim noktasıayrıca dahil. Erişim noktasıHabere göre Blinken, Dışişleri Bakanı Fidan’la görüşmesine ilişkin şunları söyledi: “Elbette her konuda anlaşamayız. Ancak birlikte çalıştığımız konularda ne yapılması gerektiği konusunda bazı ortak görüşlerimiz var.”
Habere göre Blinken, sivil kayıplarını en aza indirmek için atabilecekleri adımları İsrail ile de görüştüklerini belirterek, “Gazze’ye daha fazla insani yardım sağlanması konusunda çok aktif bir şekilde çalışıyoruz. Hamas’ın elindeki rehinelere odaklandık. Amerikalılar ve onları evlerine getirdiler.” Bunun için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz dedi.
Ankara derhal tam ateşkes çağrısında bulundu
Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre görüşmeler olumlu bir atmosferde gerçekleşti. 2,5 saat süren toplantının büyük bölümünün özel olduğu öğrenilirken, gündemin ana konusunun Gazze olduğu öğrenildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, Blinken’e İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerinden etmesinin engellenmesi ve bir an önce tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.
İki bakan, Gazze’deki son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunurken, her iki tarafın da sivillerin zarar görmemesi ve insani yardımların sürekli ve kesintisiz olarak ulaştırılması konusunda mutabakata vardığı doğrulandı.
Toplantıya ilişkin bilgi veren diplomatik bir kaynak, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesinin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve iki devletli çözüm konusunda mutabakata vardı. Bugünkü toplantıda, İki devletli çözüm için birlikte çalışılması da vurgulandı.”
Fidan’ın Blinken’in dikkatini çektiği bir diğer konu da Gazze’deki sivil hedeflerin bombalanması, altyapının tahrip edilmesi gibi Ankara’nın kabul edilemez bulduğu konulardı.
İsveç’in NATO üyeliği
Türk diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan görüşmede ikili ve bölgesel konuların yanı sıra İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’ya genişleme süreci ele alındı. Ancak bu konulara ilişkin herhangi bir detay verilmedi.
Blinken’in ziyareti öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmelerin gündeminde Gazze meselesinin yanı sıra Avrupa Atlantik güvenliği çerçevesinde İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının da yer aldığı belirtildi.
Türkiye ve Macaristan, İsveç’in katılım protokolünü parlamentolarından geçirmeyen son iki ülke oldu.
Katılım protokolü en son TBMM Dışişleri Komisyonu’na gönderildi. Komite Başkanı Fuat Oktay, “(İsveç’in NATO’ya katılım protokolü) Yurt dışından gelen heyetlere şunu söylüyorum: ‘Bizim Dışişleri Komisyonu olarak kendi gündemimiz var. Yeri ve zamanı geldiğinde o konu da protokole dahil edilecek’ gündem.”
Hafta sonunda geleceği kesinleşti
Geçtiğimiz hafta İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ve Ortadoğu’daki gerilimin sıcak olduğu bir dönemde bölge turuna çıkan Blinken’in Ankara’yı da ziyaret edebileceği gündeme gelmişti.
Türk tarafı Blinken’in geleceğine dair ilk sinyali verirken, Türkiye’nin Blinken’in resmi programında yer almaması soru işaretlerini artırdı ancak ABD’li yetkililer, daha sonra bu tür seyahat programlarına başka durakların da eklenmesinin normal bir uygulama olduğunu belirtti.
Blinken’in ziyareti, her iki tarafın da hafta sonu resmi olarak duyurmasıyla sağlamlaştı.
Pazar gecesi Ankara’ya gelen Blinken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmedi.
İncirlik üssünde protesto
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in gelişinden önce, İsrail ve ABD’yi protesto etmek isteyen bir grup, Pazar günü Adana’daki İncirlik Hava Üssü’ne girmeye çalıştı. Gruba polis ekipleri müdahale etti.
2010 yılında Mavi Marmara gemisini düzenleyen İnsan Hakları ve Özgürlükleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İsrail’in saldırıları nedeniyle ABD Hava Kuvvetleri’nin Adana’daki 39’uncu Kanat Komutanlığı ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Adana’daki 10’uncu Tanker Üssü ile temasa geçti. Filistin bölgeleri. Komutanlığının bulunduğu İncirlik Üssü önünde protesto gösterisi düzenlemeye karar verdi.
Polisin belirlenen alanda protesto yapmasına izin verdiği gruptan bazı kişilerin alanı terk ederek üsse girmeye çalışması üzerine, onlara biber gazıyla müdahale edildi.
Blinken-Fidan görüşmesi devam ederken, bazı küçük gruplar Dışişleri Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaptı.